Karta Graficzna i podkręcanie kompa :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawlito12
    Drive
    • 2010
    • 79

Karta Graficzna i podkręcanie kompa :)

zobaczcie na pierwszy komentaz :szeroki_usmiech
    nie myśl o tym czego chciałeś ciesz się tym co dostałeś
  • maxpaynemm
    RS
    • 2008
    • 1764
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Karta Graficzna i podkręcanie kompa

Moi drodzy. Mam pytanie do znawców (wielbicieli) giercowców Mój Komputerek przestałem modernizować w lipcu 2008r. Mam Procek INTEL Q6600, płytę GIGABYTE X48 - najmocniejszą jaka wtedy była - 2 kości pamięci, łącznie 4 GB OCZ nie pamietam już szyny ale coś 10.. oraz Zasilacz Chieftec 650W.

Na pokładzie są 2x RADEON HD4850 połaczone w Crosfire i chciałbym je zamienić na coś lepszego aczkolwiek niekoniecznie super drogiego Po prostu żeby było wydajniej w grach typu CoD

Czy możecie polecić jakąś dobra grafikę żeby wymiana była opłacalna??? Dodam że podzespoły napewno niedługo tez podmienię ale narazie z braku finansów musi pozostać to co jest

Dziękuję za pomoc
    Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• dylan80
        Rider
        • 2009
        • 625

w tym momencie żeby mieć coś lepszego niż 2x4850 to byś musiał wydać coś ok 900zeta coś z serii conajmniej 58xx, bo te wcześniejsze modele to wcale lepsze niż 4850 nie są , zwłaszcza jeśli w crossie masz.... ew. od GF GTX460 w góre, najlepiej GTx470 z tym , że jak myślisz o GF to od Gainward albo asus, gigabyta bym nie brał, to samo jeśli chodzi o Ati , to teraz już tylko Saphire, ew Asus. teraz mam Msi ale nie wiem, czy bym sie jeszcze połasił na Msi , trza próbować czegoś innego
        na nic poniżej tego raczej nie ma sensu wydawać kasy, bo wzrost wydajności w stosunku do tego co teraz masz, to raczej duzy nie bedzie , do tych słabszych kart serii 5xxx dodali tylko bajery i DX11, ale czy ja wiem , czy to dużo lepiej śmiga od naszych 4850? nie sądze- popatrz na przepustowości szyny, tam w tych tańszych kartach max.192bity.
        te lepsze mają już nawet 320 i to jest prędkość...to sie liszy akurat w wydajności karty

też mam 4850 po niezłym OC i narazie na wszystko wystarcza, ale juz mi sie marzy jakaś 5850 albo 6850, tylko narazie moge se wybić to z głowy ze wzglęcu na cene i żone.

Komentarz

• maxpaynemm
          RS
          • 2008
          • 1764
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez dylan80
          też mam 4850 po niezłym OC i narazie na wszystko wystarcza
          Jak kręciłeś ?? Programem CCC w jego ustawieniach czy czymś innym??? Kręciłeś też procek czy tylko kartę??

Zamieszczone przez dylan80
          ale juz mi sie marzy jakaś 5850 albo 6850, tylko narazie moge se wybić to z głowy ze wzglęcu na cene i żone.
          Mam to samo ale już przynajmniej mnie na coś naprowadziłeś A czy moje bebechy udźwigną taką kartę i jej wydajność ??

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sesik
            RS
            • 2006
            • 2165

maxpaynemm, ten zestaw co podałeś na początku nie jest wcale taki tragiczny, masz naprawdę problem z udźwignięciem najnowszych gier że chcesz go zmieniać ?? :diabelski_usmiech
            Best ET = 13.666
            Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
            PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
            http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• Nexus6
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 4847
              • Volkswagen

maxpaynemm, problemem może być proc, a nie grafika.
              With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Dr.Claufe
                Rider
                • 2010
                • 338

Zamieszczone przez sesik
                masz naprawdę problem z udźwignięciem najnowszych gier że chcesz go zmieniać ??
                Dokładnie to samo nasunęło mi się jako pierwsze pytanie.

Mając taką potęgę zamkniętą w skrzynce spokojnie nie myślałbym jeszcze o żadnej wymianie przez najbliższe 2 lata.

Domniemam, że chodzi raczej o zwiększenie śladowej ilości klatek FPS i punktów w 3dMark-u - dla samego przysłowiowego "miecia"

Zasiłkę masz 650W. Bez problemu powinno to udźwignąć jeszcze "cięższy" sprzęt, ale ja, jak i poprzednicy zadałbym sobie pytanie - czy jest mi to potrzebne?

Skoro kolega taki zapaleniec to może inwestycja w konsolę? PS3 albo Xbox?

Piszesz też o wymianie wszystkich podzespołów w późniejszym czasie. W przyszłym roku Intel ma wypuścić nowe procesory z serii Sandy Bridge. Jeśli jesteś tym zainteresowany zapraszam do lektury. Łatwo znaleźć na benchmarku, czy innych tego typu portalach.

Komentarz

• konkon
                  Rider
                  • 2008
                  • 667
                  • Octavia I (1U2)
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez maxpaynemm
                  Procek INTEL Q6600
                  U znajomego zakręciłem go do 3.5 GHz, po czym "na co dzień" zostawiłem 3.2 GHz.
                  Rzecz jasna nie na serii wiatraczku który bez OC woła o pomstę do nieba.
                  W stresie nie przekraczał 70 oC.
                  Od tego bym zaczął.
                  Konrad
                  OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                  PerfectServiceBy DGW
                  WhitePride :smokedevil

Komentarz

• dylan80
                    Rider
                    • 2009
                    • 625

maxpaynemm, kręciłem Rivatuner, bo CCC to nieporozumienie jakieś......nawet tego od pewnego czasu nie instaluję...

tak jak poprzednicy radzę ci spróbuj podkręcić proca, bo karty masz dobre, nawet b.dobre... procesor mam Athlona X2 6000+, którego wykręciłem na 3.22GHz, na więcej mi już płyta nie pozwoliła, z kartą doszedłem do 725/1150MHz, powyżej już sypała błędami czasem w grach. nic sie specjalnie nie grzeje, bo mam hopla na punkcie wyciszenia i wychłodzenia kompa, przewiewna obudowa i teraz temp żadnego podzespołu nie przekracza 65stopni w stresie...temp karty max 60st.

zasilacz masz bardzo dobry, karty też, pamięci również dość, więcej nie trzeba, płyta nie wiem dokładnie jaka, bo nie podałeś symbolu, tylko ew. procek spróbuj podkręcić, ew.zmienić, jak już sie tak na jakąś zmiane upierasz... ale jeśli myślisz wkrótce o wymianie podzespołów, to tak jak mówiłem , nie zmieniaj karty graf, bo to co masz nieźle hula, a jak wyrąbiesz kase na coś , co polecałem, to i tak procesor będzie to ograniczał...

Komentarz

• Deo
                      RS
                      • 2009
                      • 1729
                      • Volkswagen
                      • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Widzę, że są na forum osoby lubujące się nie tylko w autach A czy ktoś bawi się układami WC?
                      Pozdrawiam,
                      Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                      Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• maxpaynemm
                        RS
                        • 2008
                        • 1764
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie właśnie o to chodzi że na podkręcaniu procków nie za bardzo się znam o ile ustawianie mnożnika to pikuś to boje się zwiększać napięcia na procku, grafice czy pamięci

Wiec dokładnie mój Config to:

Zasilacz i obudowa: Chieftec 650W z obudową Termaltake Black Midi-Tower z 3x wentylatory (duże).
                        Procesor: Intel Core Quad 6600
                        Płyta glówna: GIGABYTE GA-X48-DQ6 socket 775 (jak na foto)
                        Pamieci: 2x 2GB Dual DDR2 OCZ Reaper 1066Mhz (jak na foto)
                        Karty Graficzne: 2x Radeon HD 4850 w tandemie Crossfire
                        Dysk twardy: Segate Barracuda 500GB 7200prm. - zastanawiam się nad kupnem jakiegoś SDD na system.
                        Nagrywarka: LG DVD LiteScrible
                        Chłodzenie procka: ASUS Silent Square (jak na foto)

yyyyy to chyba tyle... mam jeszcze kartę TV ale nad tym sie nie rozpisuje Da radę z tego coś pociągnąć???

Czy ktoś z was pomógł by mi to trochę podkręcić ??
                        Załączone pliki

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sesik
                          RS
                          • 2006
                          • 2165

Ponawiam pytanie bo masz naprawdę niezłego kompa, czy gry ci skaczą przy full detalach że chcesz coś zmieniać.
                          Mam podobny konfig z tym że mam procka amd 2GHz i 2 karty G-force w SLI i jeszcze nie spotkałem się z grą która by mi skakała na full detalach.
                          Ja bym się na twoim miejscu jeszcze przez rok albo nawet 2 lata nic w kompie nie zmieniał. No może z wyjątkiem pojemności dysków twardych bo 4TB już dla mnie za mało :diabelski_usmiech

Tak mnie jeszcze natchnęło może problem nie leży w hardware a w software :szeroki_usmiech Może windows ci zamula komputer :szeroki_usmiech
                          Best ET = 13.666
                          PerfectService by DGW

Komentarz

• maxpaynemm
                            RS
                            • 2008
                            • 1764
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez sesik
                            Ponawiam pytanie bo masz naprawdę niezłego kompa, czy gry ci skaczą przy full detalach że chcesz coś zmieniać.
                            Mam podobny konfig z tym że mam procka amd 2GHz i 2 karty G-force w SLI i jeszcze nie spotkałem się z grą która by mi skakała na full detalach.
                            Ja bym się na twoim miejscu jeszcze przez rok albo nawet 2 lata nic w kompie nie zmieniał. No może z wyjątkiem pojemności dysków twardych bo 4TB już dla mnie za mało :diabelski_usmiech

Tak mnie jeszcze natchnęło może problem nie leży w hardware a w software :szeroki_usmiech Może windows ci zamula komputer :szeroki_usmiech

Powiem ci że w nowym COD Black Ops w trybie MP niestety krzaczy mi w full detalach na mapach w scenerii zimowej

Oczywiście gram w rozdziałce optymalnej dla mojego monitora czyli 1920x1080 a to na pewno też obciąża grafikę i nie tylko Wczoraj w trybie SP na full wszystko śmigało świetnie ale niestety komp 2x mi się zawiesił, hmmmm... może to problem samej gry.

Może zapytam tak: Czy warto zamienić Viste na W7??? Jeśli tak to co lepiej zainstalować 32b czy 64??? Możecie powiedzieć którą wersje tego systemu (W7) najlepiej kupić ??

Druga sprawa.... chcialem kupić dysk Segate 1,5T - Cena coś koło 300PLN. Czy może zainwestować w jakiś SDD(60GB za ok 550PLN ) na system i np. gierkę w która aktualnie łupię??? a na resztę zostawić sobie te 500GB???

Dziękuje

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sesik
                              RS
                              • 2006
                              • 2165

Druga sprawa.... chcialem kupić dysk Segate 1,5T - Cena coś koło 300PLN. Czy może zainwestować w jakiś SDD(60GB za ok 550PLN ) na system i np. gierkę w która aktualnie łupię??? a na resztę zostawić sobie te 500GB???
                              Moim zdaniem nie ma sensu się pakować w SDD bo jak będziesz miał gry na normalnym dysku to będzie pobierał dane z normalnego dysku z taką prędkością na jaką pozwala dysk. Więc nie wykorzystasz potencjału dysku SDD. No chyba że będziesz korzystał tylko z niego :diabelski_usmiech

Powiem ci że w nowym COD Black Ops w trybie MP niestety krzaczy mi w full detalach na mapach w scenerii zimowej

Oczywiście gram w rozdziałce optymalnej dla mojego monitora czyli 1920x1080 a to na pewno też obciąża grafikę i nie tylko Wczoraj w trybie SP na full wszystko śmigało świetnie ale niestety komp 2x mi się zawiesił, hmmmm... może to problem samej gry.
                              Ja bym szukał jednak przyczyny w sofcie.

Może zapytam tak: Czy warto zamienić Viste na W7??? Jeśli tak to co lepiej zainstalować 32b czy 64??? Możecie powiedzieć którą wersje tego systemu (W7) najlepiej kupić ??
                              Tu się nie wypowiem bo nie używałem W7. Ale co do 32 czy 64 to już 2 zdania mogę powiedzieć. Rozumiem że kompa używasz do gier. Dopóki gry nie będą skompilowane(przystosowane odpowiednio) w 64 to używanie tego systemu nie mają najmniejszego sensu. Aplikacje 32 bitowe w architekturze 64 bitowej chodzą często wolniej niż w tej dla której zostały stworzone.

Ja bym zrobił tak, zrobić obraz obecnego systemu (np Norton Ghost). Sformatować dysk. Postawić świeżą Viste. Wyłączyć wszystko co nie potrzebne (wszystkie wodotryski, typu ). Zainstalować CODa. Zobaczyć jak chodzi. (wszystko to z wypiętym kabelkiem od netu i bez antywirusa). Jak nie skacze i chodzi dobrze to wtedy instalować resztę softu.
                              A jak chodzi kiepsko czy bez zmian. Przywrócić obraz systemu i myśleć nad zmianą hardware :diabelski_usmiech
                              Best ET = 13.666
                              PerfectService by DGW

Komentarz

• maxpaynemm
                                RS
                                • 2008
                                • 1764
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

sesik, w takim razie dziś tak zrobię. Kupię sobie dysk i postawie na nim nowy system i świeże sterowniki płyty itp.

Zastanawiam się tylko nad tym Windows-em 7Windows-em 7, może ktoś się wypowie czy warto zamienić z Visty??

A dysk będzie TAKI

Pozdrawiam

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Bialy
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 306

Ty chcesz Windowsa kupować :shock: he he żartuję Ja mam akurat legalną wersję z MSDNa tylko, że archaiczną XP
                                  Co do W7 śmiało instaluj, jest o niebo lepszy o Visty, nie muli, nie krzaczy, pobiera mniej zasobów komputera, ogólnie jest to o wiele lepiej dopracowana Vista
                                  Sprzęt masz bardzo dobry i jak wyżej koledzy powiedzieli grafikę ogranicza procesor. (ja się zatrzymałem Na Bartonie 2500, i grafie 6800 odblokowanej na 6800GT i podkręconej, czyli jakieś 3 epoki do tyłu

Podkręcanie proca to nic trudnego. Nie wiem czy w tych nowych zmienia się mnożnik czy FSB, ale na ogół jest FSB. Więc zwiększasz FSB - one się dobrze kręcą więc od razu o 100Mhz a co Odpalasz potem pod Windowsem program Prime 95, jak nic się nie wysypie to jedziesz dalej. Potem napięcie o jedną kreskę i dalej Mhz. A i cały czas obserwuj temperaturę, w stresie nie więcej jak 80stopni.
                                  Trochę chaotycznie, ale proste jak diabli, i popsuć nic nie popsujesz, tylko obserwuj temp. bo jak zwiększysz napięcie zaraz temp skoczy o parę stopni (wszystko zależy od coolera)

Komentarz

• maxpaynemm
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 1764
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Bialy
                                    Podkręcanie proca to nic trudnego.
                                    No własnie nie do końca jestem o tym przekonany

Podnoszac tylko FSB udało mi się przejść z 2.4 na 2.5GHz powyżej system się nie uruchamia Nie wiem wogóle jak zwiekszać o jakie wartości żeby ruszyło. Dodatkowo podczas zmiany FSB zmienia mi sie częstotliwość pracy pamieci z 1066 na wiecej. Ponoć też powinno się przy kręceniu podnosić na pamięciach napięce ale tu już czarna magia bo moge robic skoki o 0.2V aleniewiem jakie jest zasilanie na pamięciach bo tego nigdzie nie mam Na pamieciach piszę że powinny być ustawione na 5.5.5.15 przy napieciu 2,2V ale jak ustawić takie napięcie skoro niewiem jakie aktualnie na nich standardowo jest??
                                    Poźniej... czy powinienem ruszać szynę karty graficznej??? W biosie pisze że jak przekroczę 100MHz to moge nieodwracalnie uszkodzić kartę... czy wogóle to ruszac??

Mam troche stracha bo jak coś uwalę to narazie brak finansów na nowego kompa

Cooler raczej to udźwignie bo narazie w stresie procek nie przekracza 38st.C :|

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Dr.Claufe
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 338

Zamieszczone przez Deo
                                      Widzę, że są na forum osoby lubujące się nie tylko w autach A czy ktoś bawi się układami WC?
                                      Dziwnie by było tak interesować się tylko jednym Water Cooling to czarna magia. Trzeba być już naprawdę zapaleńcem by to stworzyć, a kieszeń także musi być zasobna.
                                      Zamieszczone przez sesik
                                      2 karty G-force w SLI
                                      I tu jest przewaga GeForców
                                      komp 2x mi się zawiesił
                                      Podejrzana sprawa. Albo coś się przegrzewa, albo nie domaga. Wątpię, aby był to problem samej gry. Obserwuj temperatury bo stawiałbym na przegrzewanie się chociaż wydaje się to absurdalne, tak jak błąd gry.
                                      Zamieszczone przez sesik
                                      maxpaynemm napisał/a:

Tu się nie wypowiem bo nie używałem W7. Ale co do 32 czy 64 to już 2 zdania mogę powiedzieć. Rozumiem że kompa używasz do gier. Dopóki gry nie będą skompilowane(przystosowane odpowiednio) w 64 to używanie tego systemu nie mają najmniejszego sensu. Aplikacje 32 bitowe w architekturze 64 bitowej chodzą często wolniej niż w tej dla której zostały stworzone.
                                      Pamieci: 2x 2GB Dual DDR2 OCZ Reaper 1066Mhz
                                      Chociażby dlatego pomyślałbym nad 64. 32 bitowy kod nie obsłuży więcej jak 3 gb. Nie wiem czy kolega maxpaynemm, to w ogóle zauważył, że jego system obsługuje tylko 3 gb. Sam osobiście używam W7 64 bit w wersji Ultimate. Lepszego systemu mi nie potrzeba. Nie ma problemów ze sterownikami. A to, żeby jakieś aplikacje wolniej działały pierwsze słyszę.

Ponad to. Programiści z Microsoftu sami stwierdzili, że Vista to niewypał, dlatego tak szybko powstała 7.

Nawet gdyby wystąpił jakiś problem ze starszą aplikacją zawsze jest możliwość doinstalowania XP Mode, czyli XP na pulpicie 7 (http://windows.microsoft.com/pl-PL/w...indows-xp-mode)

Komentarz

• bradley
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1465

Podnoszac tylko FSB udało mi się przejść z 2.4 na 2.5GHz powyżej system się nie uruchamia Nie wiem wogóle jak zwiekszać o jakie wartości żeby ruszyło. Dodatkowo podczas zmiany FSB zmienia mi sie częstotliwość pracy pamieci z 1066 na wiecej.
                                        Dlatego podnoszac FSB jednoczesnie obnizasz predkosc pamieci tak zeby po podniesieniu czestotliwosci FSB, czestotliwosci pamieci zostaly takie same. Z reguly jest to mnoznik pamieci.
                                        Lepiej krecic mnoznikiem i seryjnym FSB poniewaz zmieniajac sam mnoznik nie interesuje Cie wtedy zmiana predkosci pamieci bo zostaje taka sama. W moim phenomie 2 550BE jak podnosze FSB to system nie chce wstac pomimo zachowania seryjnego mnoznika.
                                        A samym mnoznikiem z seryjnych 3,1 mozna spokojnie na 3,6 a nawet i 3,8GHz wykrecic. Powyzej system nie chce wstawac lub jest niestabilny, a na 3,8 w stresie boxowe chlodzenie nie wyrabia.
                                        W biosie mam jeszcze opcje "auto voltage", ktora daje czasem az za duzo Voltow na procek i przez to temperatura dziwnie rosnie dlatego lepiej dac manual, i zmieniac recznie, podnoszac co jakis czas voltage przy kreceniu procesora jesli system nie chce sie uruchomic.

Sprobuj przestawic timingi pamieci na 4-4-4-12
                                        VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                        Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                        Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• dylan80
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 625

dla mnie sprawa sie rozwiązała jak przeczytałem , że viste masz..... zmieniaj czym prędzej na win7.... ja to zrobiłem i wszystkie wykrzaczenia kompa sie dla mnie skończyły z chwilą przejścia na win7, także o viście nie chce słyszeć.....
                                          a u siebie po prostu próbuj dzwigać FSB obniżając mnożnik... mi na zwiechy przy oc pomogło obniżenie również htt...... napięcie podniosłem tylko o 0.05. bo im więcej tym bardziej sie procek żarł...

zresztą ja też miałem problemy z OC, ponoć mojego proca ludzie wyciągali aż do 3,6GHz, mi sie udało tylko 3.2. i na tym poprzestałem, wystarczy.....
                                          a COD ci niedomaga, bo ogólnie MP skrzaczony był, w połączeniu z vistą i może nienajnowszymi sterami to mogło byc to możliwe...

Komentarz

• Deo
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 1729
                                            • Volkswagen
                                            • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Dr.Claufe, water cooling to wcale nie jest czarna magia :wink:

Wprawdzie kiedyś utopiłem P5E, ale to był wypadek przy pracy i od tamtej pory nauczyłem się, żeby nie trzymać flaszki z płynem do chłodnic w pobliżu mobo :P

Co do OC to jeśli kiedyś złożę swojego PC'ta to pochwalę się co potrafi E6850 :wink:
                                            Pozdrawiam,
                                            Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                                            Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• dylan80
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 625

Zamieszczone przez Deo
                                              Dr.Claufe, water cooling to wcale nie jest czarna magia
                                              czarna nie, wszystko jest w necie, jest dość stron z tym tematem, z tym , że jak na mnie jest to jeszcze troche za droga zabawka..... ja ztym nie miałem do czynienia, ale kumpel mój jeden miał coś takiego niedawno, nie wiem, jakiego producenta... z tym , że on narzekał na to w lecie- mieszka na 4tym piętrze, w lecie w domu sie mu gotowało, w kompie nawet WC nie pomagało, mówił, ze musiał lodem to chcłodzić jak chciał pograć- nie wiem, jak on to robił.
                                              mnie tam WC nie ciągnie, az takiego OC nie wyprawiam, żeby to było potrzebne, zresztą WC zakłada sie już do konkretnego sprzętu za kilka tysiaków dla OCmaniaków..
                                              ja sie uporałem z temp kupując obudowe Apertech, zmieniłem boxowe chłodzenie CPU na jakiegoś arctica za 30 zł, na GPU wymontowałem z chłodzenia oryginalny wentyl i zastąpiłem go innym z PWM, sama karta sama reguluje sobie obrotami w zależności od tego jak sie poci... na oryginalnym wiatraku nie było możliwości regulacji...
                                              i temperaturki ładnie spadły, kompa prawie w ogóle nie słychać oprócz zasilacza- reszta same wolnoobrotowe wentyle .... bo mam bzika na punkcie wyciszania i chłodzenia, ale tanim kosztem...

Komentarz

• konkon
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 667
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Dobry OC nie jest taki prosty. Nikt z Was nie podał podstawowych czynności.. należy wyłączyć wszelkie oszczędzacze energii (coś jakby wyciąć katalizator i DPF w TDI :lol: ), następnie jest kilka opcji: znaleźć FSB wall lub sprawdzać na bieżąco częstotliwością proca, zabawa mnożnikiem itd. Na Twojej płycie można rekordy świata bić. Do tego mnożnik pamięci dobierać pod stabilną pracę, zabawa napięciem. Dochodzi napięcie FSB, chipsetu itd. Platforma Intela s. 775 nie mają szyny HTT.
                                                Zamieszczone przez bradley
                                                Sprobuj przestawic timingi pamieci na 4-4-4-12
                                                Tego nawet nie próbuj. Raczej poluzować w celu wyższych częstotliwości. Raz że na 100% nie wstanie, 2- procki Intela lubią częstotliwość a nie timingi.
                                                Bez sensu jest też zwiększanie częstotl. szyny PCI-X gdyż nic to nie daje.
                                                Win 7 wgrywaj 64 bit, od razu wszystkie stery do czego się da najnowsze.
                                                Co do pamięci 2.4V to maks, bezpiecznie do 2.2, częst. do 1100, to DDR2 a nie 3.
                                                Temperatury mierz Core Temp, puść Orthosa na CPU i po 20 min odczytaj max. temp. na poszczególnych rdzeniach, nie wierzę w max 38 st.
                                                Pisz na gadu jak coś bo tak to nie ma sensu, za dużo by pisać.
                                                Konrad
                                                OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                                PerfectServiceBy DGW
                                                WhitePride :smokedevil

Komentarz

• maxpaynemm
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1764
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez konkon
                                                  Raz że na 100% nie wstanie
                                                  Nie wstała Dodam że dopatrzyłem się ze moja płyta ma coś ala zabezpieczenie przed nadmiernym OC.

konkon, czyli rozumiem ze częstotliwość szyny PCI zostawić na auto czy ustawić na 100Mhz tak jak radzą na innych forach?? Dziś kupuję "siódemkę" wiec zainstaluje ja na 64 i zobaczę jak będzie działać.

Zamieszczone przez konkon
                                                  Co do pamięci 2.4V to maks, bezpiecznie do 2.2, częst. do 1100
                                                  No właśnie a co jeśli zwiększam FSB to częstotliwość pamięci sama idzie do góry??? Jak to zniwelować????

konkon, jeśli pozwolisz to odezwę się do ciebie wieczorem na GG?

Pozdrawiam

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...